dimarts, 5 de novembre del 2013

Un País de Llibre, segona temporada. Un goig per a la cultura literària del País Valencià



Aquest País Valencià nostre, tan preat per uns i menyspreat per altres, ens fa patir sovint als qui l'estimem i defensem, ara condemnant-nos a l'ostracisme després cobrint-nos amb les capes de l'oblit. Sí, ja sé que el país com a ens territorial i històric no en té culpa, prou fa que suporta les malícies del temps,  som les gents que l’habitem en cada època els qui el fem o desfem, construïm o destruïm.
Els qui estimem la llengua  i tenim el vici grat d’emprar el valencià ( català)  per escriure en sabem prou d’ostracisme i d’oblits.

Estem instal·lats en una societat que si més no ens esquiva, convivim amb uns mitjans de comunicació  que ens obvien i uns estaments de govern que abandonen i se’n desdiuen de l’obligació de propiciar la cultura del País que malgovernen, si ni tan sols acostumem a parlar en la nostra llengua, quan menys llegir-la i propiciar-la.
Amb tot el treball literari realitzat en les últimes dècades per editorials, escriptors i escriptores, associacions culturals, amb tantes obres produïdes en català al País Valencià, la invisibilitat de la nostra obra pot acabar convertida en foc i fum sense que la societat se n’adone. 

Però som gent activa i disposem de recursos per traure el cap i fer front a les desídies. Lluny de quedar-nos en el plany del ressentiment tenim coratge a dolls per enfrontar-nos al desdeny i invisibilitat. 
L’any passat es va crear “Un País de llibre” “un espai televisiu que vol acostar als espectadors els llibres valencians i en valencià”. Una nova forma de reeixir la cultura literària fent ben útils els mitjans de comunicació  que ens ofereix la tecnologia actual. Una excel.lent i audaç manera de promoure l’obra d’escriptores i escriptors valencians, de donar a conéixer la nostra veu i imatge, de facilitar que els possibles lectors i lectores ens coneguen i moure la gana per llegir els nostres llibres.

El projecte consta de diferents capítols que es poden visualitzar a la web “Un País de Llibre” http://www.unpaisdellibre.com/  
Com s’hi explica   Cada capítol està protagonitzat per un autor que presenta el seu llibre través d'una conversa itinerant amb el presentador del programa, Eugeni Alemany”... endemés ... “Hi han molt més llibres al programa, és clar: visitem llibreries valencianes, i els llibrers ens fan les seues recomanacions personals; tenim llibres per llegir al metro, o abans d'anar a dormir; alguns llibres s'alliberen de les nostres mans i poden anar a qualsevol lloc, esperant que algú se'ls trobe...”
El treball és una producció de Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institut de les Lletres Catalanes, Associació d'Editors del País Valencià i Barret Films

Hem entrat ja en la segona temporada i esperem que el seguiment dels espectadors internautes siga un èxit.
Realitats com les de “Un País de Llibre” ens omplin de goig, ens animen a seguir escrivint, publicant i llegint,  i ens fan sentir l'orgull de tenir el País Valencià per terra de naixença.

El capítol que dedicaren al meu llibre "La Casta de Banya trencada"


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada