dilluns, 22 de desembre del 2014

Setmana de riuraus: revista Riuralogia i inauguració del riurau Arnauda

Setmana especial de desembre dedicada per complet a un de temes importants que ocupen les meues activitats "els riuraus".
Primer la presentació  a Xàbia a la Casa de Cultura del n. 3 de la revista Riuralogia,  en la que he col.laborat amb un article sobre riuraus i naies, ja vaig avançar este estiu una xarrada sobre l'article en el que intente clarificar la definició de "naia" com a component de les casetes de camps d'alguns pobles de la Marina Alta, i revisar les derivacions, semblances i diferències amb els riuraus. 
La revista RIURALOGIA-RIURAUS VIUS proposa que per a la recuperació dels riuraus cal aprofundir sobre l'estudi dels treballs que van realitzant-se o que s'han de realitzar i alhora donar difusió i deixar constància dels avanços fets. Com diu la contraportada de la revista:
“En aquesta experiència editorial RIURALOGIA: ESTUDI DELS RIURAUS I D'ARQUITECTURA RURAL - RIURAUS VIUS vol donar a conéixer una part de la nostra cultural rural: l'arquitectònica i  l'etnològica, i en particular la que ens apropa a unes construccions tan nostres, els riuraus, tan íntimament lligats a la nostra cultura i al nostre paisatge, a la nostra manera d'entendre la vida que es podria dir que són ells els que parlen de la nostra personalitat com a poble.”
En la presentació vam intervenir Miguel del Rey, director de la revista, Lluís Fornes, secretari de Riuraus Vius, i jo mateixa.

L'altre acte ha sigut la inauguració del riurau Arnauda ja completament cobert. Ara llueix com un riurau de veres, magnífic i grandiós. Amb 14 arcs a doble coberta és un dels riuraus més gran coneguts, i un dels cinc grans riuraus que millor o pitjor encara es conserven a Xàbia.
L'acte organitzat pel departament de turisme, presentat pel regidor Antoni Miragall, ha comptat amb la participació de diferents col.laboracions, danses, música, recital de poemes, lectura de textos, un vi d'honor, i entre el nombrós públic hem gaudit de la reencarnació d'un dels senyorets que el va construir al segle XIX.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada